Omdat niets op zichzelf staat

Er is geen methode Ronald®. Geen vast stappenplan. Geen templates of ‘kleurplaten’. Geen dure training voor een licentie om de methode te mogen toepassen. En zeker geen handige webbased applicatie waar u een account op moet aanmaken en nooit meer vanaf kunt.

Bij mijn aanpak hanteer ik een aantal basisprincipes. In combinatie met een stevig kader. Dat kader vind ik in (internationale) normen en richtlijnen. Simpelweg omdat het gedragen samenvattingen zijn van de bewezen werkwijzen op een specifiek terrein.

Het doel is echter nooit het implementeren van een norm, maar een systeem. Waarbij systeem een metafoor is voor geformaliseerde samenwerking, in mijn ogen. Tussen mensen. Een team dus. Een systeem is namelijk geen softwareapplicatie. Noch is een systeem een verzameling documenten, soms een handboek genoemd. Ook al zouden sommigen dat wel graag zo zien.

De basis van prestaties is te vinden in het team. Het implementeren van een systeem is in feite teambuilding, maar dan zonder de jaarlijkse bowling dag. Een team ontstaat als er een veilige omgeving wordt gecreëerd. En successen worden behaald. Met heldere afspraken, eerlijke feedback en oog voor inclusiviteit. Iedereen denkt mee. Iedereen doet mee. En iedereen deelt mee in het succes.

 

IEDER MANAGEMENTSYSTEEM IS EEN MIDDEL - NOOIT EEN DOEL OP ZICH

 

Leren van wat goed gaat

Natuurlijk kunnen fouten leerzaam zijn. Maar als u gaat zitten wachten op fouten, dan gaat het leren vrij langzaam. Er vanuit gaande dat u niet bewust fouten wilt maken. Leren van wat goed gaat, heeft als voordeel dat er veel meer leermomenten zijn. U leert daardoor sneller hoe uw processen en/of activiteiten werkelijk samenhangen. En daardoor heeft u sneller inzicht wat het effect is van uw handelingen en wat u kunt doen als iets fout dreigt te gaan. 

Bang voor bureaucratie?

Niet nodig. We gaan niet voor dikke boeken met ellenlange teksten waarin alles tot in den treuren is uitgeschreven. Liever niet zelfs. Kort en bondig, daar ga ik voor. In een vorm die het beste bij uw werknemers past. Of er binnen systeem nog wel ruimte voor eigen ideeën en creativiteit is? Daar kan ik kort en bondig 'ja' op antwoorden: het is úw systeem, dus als uw organisatie niet rigide is, zal uw systeem dat ook niet zijn.

Kijken naar samenhang

Een organisatie staat voor samenwerking. Samenhang is nodig voor samenwerking. Geen losse elementen, maar verbindingen. De samenhang moet inzichtelijk worden. Daarin wordt een organisatie van bovenaf bekeken. Alsof het een systeem is. Wie namelijk voldoende boven de materie staat kan adequaat en bewust aansturen. En kent de gevolgen van gebeurtenissen. Anders gezegd: die weet wat er gebeurt wanneer je ‘aan de knoppen draait’.