Cursus Accreditatieregels voor Certificatiemedewerkers

In het kort

Alle medewerkers die betrokken zijn bij certificatie-activiteiten moeten (aantoonbaar) bekwaam zijn. Uiteraard is het mogelijk om als individuele certificatie-instelling zelf tijd te investeren in:

  • het inventariseren van de competenties die deze medewerkers nodig hebben,
  • het definiëren van eindtermen als 'meetlat' voor deze competenties
  • het ontwikkelen van een cursus om te zorgen dat medewerkers zullen beschikken over deze competenties, en
  • het opzetten van een geschikte methode de aanwezigheid van die competenties aan te tonen.

Maar als dit allemaal al is gedaan, en het levert uiteindelijk alle registraties op die nodig zijn voor een kwalificatiedossier, dan is het toch zinvoller om onderstaande te lezen en te overwegen.

Eerst nogmaals het waarom ...

Een doeltreffend certificatieproces vraagt meer dan goed opgeleide, gekwalificeerde, lead-auditoren. Naast de auditfunctie kent het certificatieproces ook het beoordelen van de aanvraag, het selecteren van een competent auditteam en het bepalen van de audittijd als functie.

In ISO/IEC 17021-1 staat te lezen: “Competentiecriteria moeten worden vastgesteld met betrekking tot de eisen voor elke soort managementsysteemnorm of -specificatie, voor elk technisch gebied, en voor elke functie in het certificatieproces. De output van het proces moet bestaan uit gedocumenteerde criteria voor de vereiste kennis en vaardigheden die nodig zijn om op een doeltreffende manier audit- en certificatietaken uit te kunnen voeren om de beoogde resultaten te bereiken. Bijlage A bevat een omschrijving van de kennis en vaardigheden die een certificatie-instelling voor specifieke functies moet definiëren.” (Paragraaf 7.1.2)

Iedere certificatie-instelling wordt geacht om te zorgen niet alleen voor lead-auditoren competentie-eisen zijn vastgesteld, maar ook voor de overige certificatiemedewerkers.

Wat de basis voor de cursus vormt ..

Deze cursus is gebaseerd op de relevante eisen uit:

  • ISO/IEC 17021-1 - Conformiteitsbeoordeling - Eisen voor instellingen die audits en certificatie van managementsystemen leveren - Deel 1: Eisen
  • IAF MD 1 - Mandatory Document for the Audit and Certification of a Management System Operated by a Multi-Site Organization
  • IAF MD 5 - Determination of Audit Time of Quality, Environmental, and Occupational Health & Safety Management Systems
  • IAF MD 11 - Application of ISO/IEC 17021 for Audits of Integrated Management Systems (IMS)

Voor wie de cursus bedoeld is ..

De doelgroep van deze cursus bestaat uit de medewerkers van (geaccrediteerde) certificatie-instellingen voor managementsysteemcertificatie (met name ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001) die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van aanvragen voor certificatie, het vaststellen van de benodigde competentie van het auditteam, het selecteren van de leden van het auditteam en het bepalen van de audittijd.

De functiebenamingen die hierbij passen zijn: certificatiemedewerker, medewerker verkoop (binnendienst), medewerker planning, certificatie-coördinator. Maar medewerkers met andere functienamen zijn ook welkom, zolang hun werkzaamheden maar overeenkomen met wat hiervoor benoemd.

Hoeveel deelnemers aanwezig zullen zijn

Het minimumaantal deelnemers bedraagt 3 en het maximum bedraagt 10. Deze aantallen worden gehanteerd om te zorgen voor voldoende mogelijkheden tot interactie en een voldoende veilige leeromgeving. Het is niet de bedoeling dat het een hoorcollege wordt, waarbij alleen vooraf schriftelijk ingediende vragen worden behandeld.

Wat de deelnemers eigenlijk al zouden moeten weten ..

Er worden geen eisen gesteld aan de voorkennis van de deelnemers, al is wel aan te raden dat de deelnemers al enige ervaring hebben met de werkzaamheden binnen de eigen organisatie. Met name om in staat te zijn om de theorie en de gehanteerde termen binnen de cursus te koppelen aan de eigen dagelijkse werkzaamheden. En om gerichte vragen te kunnen stellen.

Waar we elkaar zullen treffen ..

De locatie wordt in onderling overleg met de opdrachtgever bepaald, maar bevindt zich bij voorkeur niet op de vestiging waar de deelnemers hun dagelijkse werkzaamheden verrichten.

Dit uitgangspunt is bedoeld om te voorkomen dat deelnemers tussendoor worden benaderd door collega’s om ‘even' mee te kijken met een acuut probleempje.

De financiële consequenties

Voor het minimum aantal deelnemers geldt een vast tarief. Dit omvat ruim 2,5 cursusdagen en het examen. Voor iedere extra deelnemer wordt een gereduceerd tarief (20% korting!) gehanteerd. Neem contact op voor de exacte tarieven.

In de standaard tarieven zijn de kosten voor een locatie (inclusief lunch) verwerkt. Samen kunnen we besluiten om de cursus (en het examen) op uw locatie te laten plaatsvinden. Of op een locatie door u gereserveerd. In dat geval wordt een evenredige korting toegekend.

Uw kosten bestaan dus uit de out-of-pocket kosten voor de cursus (+ examen) én loonkosten van uw medewerkers die tijdens de cursus niet beschikbaar zijn. Maar - als tipje van de sluiter - u bespaart ruim 200 uur aan ontwikkeltijd. Want dat hoeft u niet meer zelf te doen.

Wat u na afloop concreet in handen krijgt ..

Het streven is dat u na afloop van de cursus over een zo compleet mogelijk 'dossier' beschikt, waarmee de benodigde competenties kunnen worden aangetoond. En dat kan worden gebruikt als basis voor uw kwalificatie.

Na afloop van de gehele cursus ontvangt u of uw organisatie het volgende:

  • Overzicht competentie-eisen voor certificatiemedewerkers;
  • Overzicht eindtermen;
  • Ondertekende presentielijst;
  • Examenresultaat van iedere deelnemer; en
  • Certificaat voor iedere deelnemer.

De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een reader met de slides van de verschillende presentaties die worden gebruikt en naslagwerk met de relevante accreditatiedocumenten. Van de accreditatiedocumenten waarop auteursrechten van toepassing zijn, zijn alleen de relevante pagina’s opgenomen in het naslagwerk.

De deelnemers ontvangen géén blocnote voor het maken van hun aantekeningen. Dit is een bewuste keuze. De aantekeningen die worden gemaakt zijn bedoeld om te gebruiken tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Daarom wordt het zinvoller geacht dat de deelnemers gebruik maken van hun eigen schrijfmap/schrift meenemen om aantekeningen te maken.